Pączki bezglutenowe

pobrane1 szklanka mąki ryżowej białej

  • 1,5 – 1 i 3/4 szklanki mąki jaglanej z przepisu na na mąka jaglana lub mieszanka mąk do wyrobu pizzy lub białego chleba
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 160 ml mleka sojowego, ryżowego, zwierzęcego lub wody
  • 80 ml mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki ksantanowej gumy (nie koniecznie)
  • 200 g tofu lub sera twarogowego
  • 3 łyżki syropu klonowego, cukru lub syropu daktylowego, ewentualnie miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • olej do smażenia

 Pączki bezglutenowe jaglane przygotowanie

    1. Do blendera wkładam tofu, ziemniaki, wlewam mleko i syrop klonowy. Rozdrabniam do konsystencji serka waniliowego.
    2. W misce mieszam mąkę jaglaną z ryżowa, skrobią ziemniaczaną, ksantanową gumą (o ile dodaję) i sodą.
    3. Do suchych składników dodaję mokre, mieszam dokładnie. Odstawiam pod przykryciem na 10 minut.
    4. Mokrymi dłońmi z ciasta formuję kulki.
    5. W garnku rozgrzewam 2/3 litra oleju na małym gazie. Wkładam pączki, delikatnie mieszam widelcem, żeby się nie przylepiły do dna. Olej musi być gorący, ale nie za ciepły. Kulki muszą się usmażyć wewnątrz nie tylko na zewnątrz.
    6. Osuszam na ręczniku papierowym, polewam lukrem.
Ten wpis został opublikowany w kategorii bezglutenowe. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *