Pączki wegańskie

IMG_2451-1024x682

 

1 szklanka ciepłego mleka roślinnego
50 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka mąki
1 kostka /180 g tofu
2 łyżki mleka roślinnego
1 łyżka cukru trzcinowego
500 g mąki pszennej
4 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka spirytusu
oraz do nadziewania: gęsta marmolada
oraz do smażenia: litr oleju ryżowego, z pestek winogron, kokosowego lub rzepakowego
oraz do ozdoby: lukier, płatki migdałowe, skórka pomarańczowa lub cukier puder

Przygotowanie:
  1. W niedużej miseczce połączyć ciepłe mleko z rozkruszonymi w palcach drożdżami, cukrem i mąką. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże porządnie się spieniły.
  2. W międzyczasie przy pomocy ręcznego blendera rozdrobnić tofu z mlekiem roślinnym i cukrem. Ucierać przez chwilę, aż do połączenia się w gładki krem.
  3. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać do niej wyrośnięte drożdże wraz z tofu. Zagnieść gładkie ciasto, które nie będzie kleić się do rąk.
  4. Kiedy ciasto będzie elastyczne dodać spirytus oraz po jednej łyżce oleju kokosowego cały czas zagniatając. Na koniec ciasto powinno być śliskie i elastyczne. Odstawić do wyrastania na 1 ½ godziny.
  5. Stolnicę lub matę silikonową lekko oprószyć mąkę. Delikatnie posmarować dłonie olejem i ciasto wyjąć z miski, położyć na stolnicy i przez minutę mocno wygniatać do czasu, aż na powierzchni przestaną pokazywać się bąble powietrza.
  6. Rozciągnąć na 1 – 2 cm placek i przy pomocy małej szklanki wyciąć kółka. Jeśli planujecie nadziewać pączki, przed smażeniem na środek każdego placuszka włożyć łyżeczkę marmolady i zlepiać w kulkę, jeśli pączki chcecie nadziewać po smażeniu możecie zostawić je w formie placuszków. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrastania na 30 minut.
  7. W dużym, szerokim rondlu rozgrzać olej do temperatury 180 stopni. Do gorącego oleju wkładać partiami po 4 – 5 pączków wyrośniętą stroną skierowaną w stronę oleju, smażyć z każdej strony przez 2 – 3 minuty na złoto, następnie wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na papierowy ręcznik.
  8. Ostudzone pączki można nadziać przy pomocy ostrej szprycy marmoladą, następnie maczać w lukrze lub ostudzić i obsypać cukrem pudrem. Lukrowane można dodatkowo obsypać płatkami migdałowymi lub skórką pomarańczową. Jeść powoli i nie zjeść wszystkich od razu.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii wegańskie. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *